top of page
7.png

Toistuvat
keskenmenot

Keskenmeno tarkoittaa sitä, että raskaus keskeytyy itsekseen ennen 22. raskausviikkoa tai silloin, kun sikiö painaa alle 500 g. Tätä myöhemmin tapahtuvaa sikiön menehtymistä kutsutaan kohtukuolemaksi. 

Suurin osa (noin 75-90%) keskenmenoista tapahtuu alkuraskaudessa eli ennen kuin 12 raskausviikkoa on täynnä. Myöhäiseksi keskenmenoksi taas kutsutaan keskenmenoa, joka tapahtuu 12. raskausviikon ollessa täynnä. 


Yksittäinen keskenmeno ei tavallisesti lisää uuden keskenmenon riskiä. Joskus yhden odottajan kohdalle osuu kuitenkin useampia keskenmenoja.

 

Toistuvista keskenmenoista kärsii noin 1-3% raskautta yrittävistä pariskunnista. Toistuvista keskenmenoista puhutaan, jos odottaja kokee samassa parisuhteessa kolme peräkkäistä alkuraskauden keskenmenoa tai kaksi peräkkäistä alkuraskauden keskenmenoa, joista toinen tapahtuu toisella raskauskolmanneksella. Tällöin lisätutkimukset ovat aiheellisia, mikäli raskaana ollut vanhempi tai pariskunta niin toivoo.

Toistuvien keskenmenojen syyt

Toistuvien keskenmenojen taustalla voi olla monenlaisia terveyssyitä, kuten kilpirauhassairaus, veren hyytymiseen vaikuttava fosfolipidivasta-aineoireyhtymä tai taipumus trombooseihin eli verisuonten tukoksiin. Muita syitä voivat olla esimerkiksi vanhempien tai sikiön kromosomipoikkeavuus, hormonaaliset tai immunologiset syyt, anatomiset syyt kuten kohdun poikkeava rakenne tai siittiöiden DNA-vauriot.

Toistuvien keskenmenojen syy ei valitettavasti selviä noin 50% tapauksista. On kuitenkin lohdullista tietää, että alle 35-vuotiaalla äidillä on kolmenkin keskenmenon jälkeen noin 70-80 %:n mahdollisuus saada elävä lapsi.

Tutkimukset

Toistuvia keskenmenoja voidaan tutkia esimerkiksi selvittämällä kohdun rakenne ultraäänitutkimuksella tai tähystyksellä. Muita mahdollisia tutkimuksia ovat mm. kilpirauhaskokeet, munasarjojen ultraäänitutkimus ja hormonipitoisuuksien mittaaminen. Selvityksissä voidaan kartoittaa myös molempien vanhempien kromosomit, veren hyytymiseen vaikuttavat niin sanotut fosfolipidivasta-aineet, elintavat ja yleissairaudet.

Toistuville keskenmenoille ei pääsääntöisesti ole tarjolla estävää hoitoa, koska niiden syy ei usein selviä. Mikäli äidillä todetaan fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, hänelle voidaan kuitenkin määrätä tukoksenestolääkitys heti alkuraskauden aikana. Odottajan krooniset sairaudet on myös tärkeä hoitaa hyvin. Jos keskenmenojen taustalla on kohdun rakennepoikkeama tai polyyppi, se saattaa joissakin tapauksissa olla korjattavissa leikkauksessa. 

Mikäli odottajalla taas on todettu kohdunkaulan heikkous, kohdunkaulaa voidaan tukea tukilangalla. Jos taas toistuvien keskenmenojen syyksi todetaan jommankumman vanhemman geneettinen poikkeavuus, pariskunta saattaa hyötyä koeputkihedelmöityshoidosta eli IVF:stä.

 

Keskenmenon eteneminen

Kun keskenmeno käynnistyy, sen estämiseksi ei valitettavasti yleensä ole tehtävissä mitään.
Keskenmeno voi käynnistyä spontaanisti, jolloin kohtu alkaa tyhjentyä itsestään. Spontaanin keskenmenon merkkejä ovat usein lisääntyvä verenvuoto ja kuukautiskipua muistuttava selkä- ja alavatsakipu. Vuodon mukana saattaa tulla myös erikokoisia hyytymiä.

Aina kohtu ei kuitenkaan ala tyhjentyä itsestään, vaikka sikiön kehitys olisikin keskeytynyt. Tätä kutsutaan keskeytyneeksi keskenmenoksi. Keskeytynyt keskenmeno ei välttämättä oireile mitenkään, jolloin tilanne voidaan todeta esimerkiksi ultraäänitutkimuksessa, jossa sikiön sykettä ei löydy. Joskus keskeytynyt keskenmeno huomataan vasta useita viikkoja keskeytymisen jälkeen. 

 

Hoito

Toistuvan keskenmenon oireet ja hoito ovat samanlaiset kuin yksittäisen keskenmenon. Jos kyseessä on alkuraskauden keskenmeno, odottava äiti käy läpi keskenmenon usein kotonaan kipulääkityksen avulla. Kotona tulee olla paikalla puoliso tai muu tukihenkilö.
Mikäli kohtu ei tyhjene itsestään, avuksi voidaan ottaa kohdun supistelua aiheuttavia lääkkeitä tai suorittaa sairaalassa kohdun mekaaninen tyhjennys eli kaavinta. 
Joskus lääkehoito voidaan joutua uusimaan, mikäli kohtu ei tyhjene ensimmäisellä kerralla. Kohdun tyhjeneminen voi joskus olla pitkä prosessi, joka saattaa viedä aikaa.

Alkuraskauden keskenmenossa vuodon ja kivun määrä vaihtelevat: joissakin tapauksissa keskenmeno voi muistuttaa runsaita kuukautisia, mutta joskus vuodon mukana saattaa tulla myös erikokoisia hyytymiä, istukan palasia tai muuta materiaalia. Tämä voi tuntua pelottavalta, mutta on täysin normaalia. On sinusta itsestäsi kiinni, miten haluat tilanteessa toimia: voit halutessasi käyttää esimerkiksi siivilää ottaaksesi sikiön tai raskausmateriaalin talteen ja tarkastella niitä tai esimerkiksi haudata ne maahan, mutta voit myös aivan hyvin huuhtoa ne alas WC-pöntöstä. Tähän ei ole oikeaa tai väärää tapaa.

Jos raskaus keskeytyy 12. raskausviikon jälkeen, keskenmenon on hyvä tapahtua sairaalahoidossa. Sairaalassa seurataan vuodon määrää ja kohdun tyhjentymistä. Saatavilla on myös kivunlievitystä. Jos keskenmeno ei etene spontaanisti loppuun saakka, avuksi tarvitaan kohdun supistelua aiheuttavia lääkkeitä. Aina kohtu ei tällöinkään tyhjene täysin, ja kohtuun jääneitä istukan tai kalvojen osia voidaan joutua poistamaan kohdun tähystyksessä tai kaavinnassa.


Jälkihoito

Keskenmenon jälkivuoto voi kestää useita viikkoja. Jälkivuodon aikana ei tulehdusriskin vuoksi suositella yhdyntää, ammeessa kylpemistä, saunomista tai uimista.
Jotkin sairaanhoitoalueet saattavat tarjota keskenmenon kokeneelle jälkitarkastuksen, jossa kohdun tyhjentyminen varmistetaan esimerkiksi ultraäänitutkimuksella tai verikokeella, mutta on myös hyvin tavallista, että jälkitarkastuksen sijaan sinua pyydetään tekemään raskaustesti noin kuukausi keskenmenon jälkeen varmistaaksesi raskauden keskeytymisen.
Keskenmeno aiheuttaa usein fyysisten oireiden lisäksi järkytystä, surua ja vaikeita tunteita, joiden käsittely vie aikaa. 

 

Lähteet 

Duodecim-lehti: Toistuva keskenmeno - edelleen mysteeri?, Duodecim-lehti: Toistuva keskenmenoHelsingin kaupunki, Terveyskirjasto, Terveyskylä, Yle

bottom of page